SVETOVÝ KONGRES RUSÍNOV – SVETOVÉ FÓRUM RUSÍNSKEJ MLÁDEŽE

Myšlienka vzniku medzinárodnej organizácie Rusínov sa zrodila u posledného gubernátora Podkarpatskej Rusi Ivana Parkányiho. S realizáciou kongresu sa uvažovalo najprv v Iršave na Podkarpatsku, neskôr v Ruskom Keresture vo Vojvodine, ale všetky tieto úvahy sa pre rôzne príčiny nakoniec museli odvrhnúť. Organizátorom prvého medzinárodného kongresového zhromaždenia a prakticky aj iniciátorom založenia novej medzinárodnej organizácie bola nakoniec Rusínska obroda so sídlom na Slovensku. Prvé zasadnutie Svetového kongresu Rusínov (SKR) sa tak uskutočnilo v Československu 22. – 23. marca 1991 v Medzilaborciach.
Hlavným cieľom kongresu bolo uznanie Rusínov (dovtedy vo väčšine štátov zakázanej menšiny) ako samostatnej národnosti bez akýchkoľvek dodatkov – Ukrajinci (Rusíni), Rusíni-Ukrajinci, alebo Rusíni/Ukrajinci. Aj touto aktivitou sa mohli Rusíni prvýkrát po 2. svetovej vojne dobrovoľne zapísať do sčítacích hárkov len ako Rusíni a svoj materinský jazyk uvádzať ako rusínsky (čo bolo dovtedy násilne zakázané). V rámci svetového kongresu boli jeho členmi spočiatku organizácie Rusínov z Ukrajiny, Slovenska, Poľska, Srbska, Maďarska, Česka, USA a Kanady, neskôr k ním pribudli organizácie z Rumunska a Chorvátska.
Svetový kongres Rusínov sa schádza raz za dva roky a jeho výkonným orgánom je Svetová rada Rusínov na čele s predsedom, ktorá rieši aktuálne otázky počas obdobia medzi kongresmi. Kongres okrem iného vytvára aj odborné komisie, ktoré sa zaoberajú rozvojom rôznych oblasti života Rusínov na celom svete (ekonomická komisia, literárna komisia, vydavateľská komisia a pod.). Členmi svetovej rady sú zvolení členovia za jednotlivé členské krajiny kongresu a predseda Svetového fóra rusínskej mládeže.
Od 7. Svetového kongresu, ktorý sa konal v Prešove (Slovensko) v roku 2003 sa každé dva roky stretáva aj Svetové fórum rusínskej mládeže (SFRM). Cieľom fóra je koordinovať a združovať mladých Rusínov z rôznych krajín celého sveta. Výkonným orgánom SFRM je Svetová rada rusínskej mládeže na čele s predsedom, ktorá rieši aktuálne otázky počas obdobia medzi kongresmi. Jej členmi sú zástupcovia členských organizácií z jednotlivých krajín združených v SFRM.

1. Svetový kongres    1991    Medzilaborce    ČSFR
2. Svetový kongres    1993    Krynica    Poľsko
3. Svetový kongres    1995    Ruský Kerestúr    Juhoslávia
4. Svetový kongres    1997    Budapešť    Maďarsko
5. Svetový kongres    1999    Užhorod    Ukrajina
6. Svetový kongres    2001    Praha    Česká republika
7. Svetový kongres    2003    Prešov    Slovenská republika
8. Svetový kongres    2005    Krynica    Poľsko
9. Svetový kongres    2007    Sighetul-Marmatiei    Rumunsko
10. Svetový kongres    2009    Ruský Kerestúr/Petrovce    Srbsko/Chorvátsko

This entry was posted in Nezaradené. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>